Samsun Futbol Takımları
Samsun, Türkiye’nin en popüler şehirlerinden birisidir. Tarih boyunca her zaman liman kenti olarak anılmıştır. Karadeniz Bölgesi’nin en büyük şehirlerinin başında gelmesinden dolayı apayrı bir öneme sahiptir. Buna ek olarak, Samsun denildiği zaman akla doğal olarak 19 Mayıs 1919 tarihi geliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün söz konusu tarihte Samsun’a ayak basması ile Kurtuluş Savaşı’nın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının temelleri atılmıştır. Samsun, tahmin edebileceğiniz üzere kalkınmış bir şehirdir. Bilhassa mavi ve yeşilin bir araya geldiği sahilleri, gölleri, yaylaları ve Türkiye’nin her yerinden gelen insanların şifa bulduğu kaplıcaları ile de dikkat çeker.
Samsun şehri hakkında biraz bilgi verdikten sonra bu şehirde yaşayan insanların en büyük zevklerinin futbol olduğunu dile getirelim. Takdir edersiniz ki, Karadeniz Bölgesi’nde hayatını devam ettiren insanlar, futbol maçlarını büyük bir ilgiyle takip ederler. Hatta, bu bölgeden geçmişten bu yana birbirinden yetenekli sporcuların çıktığını da söyleyebiliriz. Gelin, şimdi de başta Samsunspor olmak üzere Samsunspor tarihçesi, Samsunspor oyuncuları, Samsunspor transferleri, Samsun’daki diğer futbol takımları ve diğer hususlar hakkında konuşalım! Uzun ama keyifli bir yazı sizleri bekliyor.
Samsun’da Futbolun Tarihi Gelişimi
Karadeniz Bölgesi’nin en eski ve gelişmiş şehirlerinden birisi olan Samsun’da futbola duyulan ilgi, tahmin edebileceğiniz üzere çok eskilere dayanıyor. Aslında Samsun’da futbolun tarihi gelişimi, Samsunspor tarihçesi ile yakından alakalı! Tarihler 1927 yılını gösteriyordu. O tarihe kadar mahalli kulüpler olarak faaliyetlerini sürdüren Türk Ocağı Spor Şubesi ile Al Yıldız İdman Ocağı, Samsun’u futbolda temsil ediyorlardı. Bu iki kulüp, 1927 yılında Nuri Bey başkanlığında birleşme kararı aldı. Samsunspor, bu şekilde kurulmuş oldu. Samsunspor, 1927 yılının Haziran ayında Bahriye karşısına çıkarak ilk resmi maçını oynamış oldu. Bu maçı 1-0 kaybeden Samsunspor, yine aynı yıl Samsun İdman Yurdu karşısında 5-0 gibi farklı bir galibiyet elde etti. Bu skor, Samsunspor tarihinin ilk galibiyeti oldu.
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Samsun’da futbolun tarihi gelişimi, Samsunspor’dan bağımsız bir şekilde düşünülemez. Yakından takip edenlerin bildiği üzere Samsunspor’un renkleri kırmızı ve beyazdır. Fakat, Samsunspor, kuruluş yıllarında siyah – beyaz renklere sahipti. Karadeniz temsilcisi için işler her zaman yolunda gitmedi. Samsunspor, 1929 – 1930 sezonunda kapatıldı. Söz konusu kararın ardından kulübün idari ve teknik kadrosunun yanı sıra oyuncular da kendilerini Halkspor bünyesinde buldular. Ancak, Samsunspor’un faaliyetlerine ara verdiği dönem sadece bir yıl sürdü. Yeniden açılan Samsunspor, faaliyetlerine kaldığı yerden devam etti.
Samsunspor’un kaderini değiştiren olay 1965 yılında yaşandı. Tarihler 30 Haziran 1965’i gösteriyordu. O döneme kadar Samsun’da amatör olarak mücadele eden 19 Mayıs, Akınspor, Fener Gençlik ve Samsun Galatasaray Gençlik kulüpleri, Samsunspor’a katılma kararı aldılar. Dönemin Ticaret Bankası Samsun Şube Müdürü Kadri Ersan’ın başkanlığı altında bir araya gelen Samsunspor, siyah beyaz renklerden vazgeçerek tercihini kırmızı beyaz renklerden yana yaptı. Ayrıca, Samsunspor, o dönemde Türkiye 2.Futbol Ligi’nde maçlara çıkmaya başladı. Birleşme kararının ardından kulüp için işler pek yolunda gitmedi. Maddi sorunlar yaşandı. Şehrin ileri gelenleri ve şehir sakinleri, kulübe sahip çıktılar. 5 Eylül 1965 tarihinde ilk resmi maçında Yeşildirek ile karşı karşıya gelen Samsunspor, sonrasında önemli başarılar elde etti. Adını Türk futbol tarihine altın harflerle yazdırdı. Sonuç olarak, Samsun’da futbol kültürünün 1920’li yıllara dayandığından bahsedebiliriz.
Samsun’da Futbol Kültürü
Samsun’da futbol kültürü oldukça gelişmiştir. 1969 – 1970 sezonunda Süper Lig’e yükselen kırmızı beyazlı takım, 1974 – 1975 sezonuna kadar bu platformda yer almıştır. Süper Lig’deki ilk sezonunda altıncı sırayı elde etme başarısını göstermiştir. Hatta, Samsunspor’un İstanbul, Ankara ve İzmir kulüpleri dışında Süper Lig’de mücadele eden ilk Anadolu kulübü olduğunu söylemek gerekir. 1976 – 1977 sezonunda yeniden Süper Lig’e yükselen Samsunspor, asıl çıkışını 80’li yıllarda yaptı. Samsunspor’un altın dönemi 1985 – 1986 sezonu ile başladı. O sezon takımı Fahrettin Genç çalıştırıyordu. Kırmızı beyazlı takım, sezonu üçüncü sırada bitirerek o tarihe kadar hayal gibi gözüken bir başarıya imza attı. Ayrıca, söz konusu sezonun gol kralı Samsunsporlu Tanju Çolak oldu. 1986 – 1987 sezonunu da üçüncü sırada bitiren Samsunspor, Süper Lig’de fırtına gibi esiyordu.
Kulüp için her şey yolunda gidiyordu. Ta ki 20 Ocak 1989 tarihine kadar! Takımı, 1988 – 1989 sezonunda Nuri Asan çalıştırıyordu. Samsunspor, sezonun ilk yarısını 19 puanla tamamlamıştı. Devre arası kamp döneminin ardından gözler ikinci yarının ilk maçına çevrilmişti. Samsunspor, 20 Ocak 1989 günü Malatyaspor ile deplasmanda karşı karşıya gelecekti. O maç için karayolu ile şehre giden Samsunspor, trafik kazası geçirdi. Bu kaza, Türk spor tarihinin unutulmazları arasına girdi. Sabah saat 09.30 saatinde gerçekleşen kazada Samsunspor ekibini taşıyan otobüsün uçuruma yuvarlanması söz konusu idi. Çarşambaspor ekibi de yine Diyarbakırspor maçı için yoldaydı. Samsunspor’un kaza yaptığını gören Çarşambaspor kafilesi, yolda durarak kazazedelere ilk yardımı yaptı. Samsunspor, bu kazada dört futbolcusunu kaybetti. Bunun yanı sıra, teknik direktör Nuri Asan da hayatını kaybetti. Ayrıca, otobüs şoförü de öldü. Bu kaza, kulübün kaderini değiştirdi. Birçok kişiye göre Samsunspor tarihçesi, 20 Ocak 1989 öncesi ve sonrası olarak değerlendirilmelidir.
Samsun’da futbol kültürü denildiği zaman akla ilk olarak Samsunspor taraftarları geliyor. Samsunspor, birçok Anadolu kulübü gibi birden çok taraftar grubuna sahiptir. Onlardan birisi Lazigolar! Lazigo Yılmaz tarafından kurulan bu grup, Samsunspor’un ilk taraftar grubu olarak bilinir. 1973 yılına kadar aktif bir şekilde faaliyet göstermiştir. Bunun yanı sıra, Söğütlübahçeli Çılgınlar da kulübün bir diğer taraftar grubu olarak öne çıkar. 1980’li yılların başında kurulan bu grup, zaman içerisinde çeşitli sorunlar yüzünden dağılma tehlikesi yaşasa da hem genç hem de eski jenerasyonun sahip çıkması sayesinde varlığını bugünlere kadar taşımıştır. Samsunspor taraftarları için önem taşıyan bir diğer taraftar grubu Şirinler olarak bilinir. Bu grup, 1986 yılında kurulmuştur. İsmi bir süre sonra 1965 Genç Samsunsporlular Derneği olarak değiştirilmiştir. 2000’li yılların başına kadar bu isim ile faaliyetlerini sürdüren grup, yaşanan anlaşmazlıklar sonucu yeniden Şirinler olarak anılmaya başlamıştır. Son olarak, Üniversiteli Samsunsporlular ve Forza Samsun gruplarından bahsedebiliriz. Her iki grup da 2010’lu yıllarda kuruldu. Varlıklarını etkin bir şekilde devam ettiren iki grubun da dikkat çekici sayıda üyesi bulunuyor.
Samsun’da Faaliyet Gösteren Profesyonel Takımlar
Samsun’da faaliyet gösteren takımlar hakkında detaylı bilgi almaya ne dersiniz?
Samsunspor
Takdir edersiniz ki, Samsunspor, Türkiye’ye mal olmuş bir takımdır. 1965 – 1966 sezonu ile beraber Süper Lig’de mücadele eden kırmızı beyazlı takım, belirli dönemlerde alt lige düştü. Her defasında Süper Lig’e yükselmeyi başardı. Samsunspor, 1.Lig’de 1968 – 1969, 1975 – 1976, 1981 – 1982, 1984 – 1985, 1990 – 1991, 1992 – 1993 ve 2022 – 2023 sezonlarında şampiyon oldu. Bu sayede, doğrudan Süper Lig’e yükselme şansını elde etti. Buna ek olarak, kulübün 2019 – 2020 sezonunda 2.Lig’de şampiyon olduğunu söylemeliyiz. Samsunspor, 1976 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupası’nı müzesine götürdü. Samsunspor’un başarıları futbol ile sınırlı değil! Kırmızı beyazlı takım, 1972 – 1973 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi’nde şampiyon oldu. Ayrıca, 1970 yılında Anadolu Kupası’nı kazandı.
Takdir edersiniz ki, futbolseverler, Samsunspor’un Süper Lig performansını merak ediyorlar. Samsunspor, tarihi boyunca 31 sezon Süper Lig’de mücadele etti. 1969 – 1975, 1976 – 1979, 1982 – 1983, 1985 – 1990, 1991 – 1992, 1993 – 2006, 2011 – 2012 ve 2023 sonrası dönemde Süper Lig’de yer aldı. Buna ek olarak, 27 sezon boyunca 1.Lig’de mücadele etti. 2018 – 2019 ve 2019 – 2020 sezonlarında ise 2.Lig’de yer aldı. Samsunspor, 2000 sonrası dönemde Süper Lig’de yer alsa da hedeflediği başarılara bir türlü ulaşamadı. Ligi genellikle ilk on dışında tamamladı.
Samsunspor başarıları arasında dişe dokunur bir Süper Lig başarısı bulunmuyor. Tanju Çolak’ın forma giydiği dönemde Süper Lig’i ilk üç içerisinde bitirmeyi başaran kırmızı beyazlı takım, sonrasında bu başarıların yanından dahi geçemedi. 2011 – 2012 sezonu sonunda Süper Lig’e veda etti. Sonrasında 11 yıllık bir ayrılık yaşadı. 2023 – 2024 sezonu ile beraber Süper Lig’e geri döndü. Takımın başarısızlığının altında yatan farklı sebepler bulunuyor. Kırmızı beyazlı kulüp, bilhassa 2010’lu yıllarda kötü yönetildi. Kulübün ekonomik sorunlar yaşadığı da aşikar idi. Samsunspor transferleri, beklenen başarıları gösteremediler. Samsunspor teknik direktörleri, takımı istenilen seviyeye taşımaktan çok ama çok uzak kaldılar. Tüm bunların sonucu olarak kulübün 80’ler dönemini fazlasıyla aradığını söylemek gerekir.
Samsun’daki Diğer Futbol Takımları
Samsunspor, şehri çok uzun süreden bu yana futbolda temsil ediyor. Ancak, Samsun’da faaliyet gösteren başka futbol kulüplerinin de olduğunu söyleyebiliriz. Gelin, bu kulüplerin kimler olduklarına yakından bakalım!
- 1930 Bafra Spor Kulübü
- 1984 Kadifekale Spor Kulübü
- Akın Spor Kulübü
- Bafra 1988 Spor Kulübü
- Atakum Futbol Kulübü
- Atakum Belediye Spor Kulübü
- Baruthane Spor Kulübü
- Bafra Gençlik Hizmetleri Spor Kulübü
- Belediye Evleri Karşıyaka Spor Kulübü
- Beyyenice Spor Kulübü
- Cedit Ilıca Spor Kulübü
- Çarşamba Gençlergücü Spor Kulübü
- Dikbıyık Belediye Spor Kulübü
- Dededağ Spor Kulübü
- Çatalarmut Anadolu Gençlik Spor Kulübü
- Evci Spor Kulübü
- İstasyon Gençlerbirliği Spor Kulübü
- Karasamsun Spor Kulübü
- Ladik Belediye Spor Kulübü
- Kolpınar Spor Kulübü
- Kavak Gençlik Spor Kulübü
- Ladik Spor Kulübü
- Salıpazarı Belediye Spor Kulübü
- Samsun Arslan Spor Kulübü
- Samsun Vefa Spor Kulübü
- Samsun Polisgücü Spor Kulübü
- Samsun Irmak Sanayi Spor Kulübü
- Tekkeköy Spor Kulübü
- Tepecik Mahallesi Spor Kulübü
- Samsun Yol Spor Kulübü
- Terme Spor Kulübü
- Türkiş İstiklal Spor Kulübü
- Vezirköprü Belediye Spor Kulübü
Samsun’da Stadyumlar
Samsunspor’un lig performansı incelendiğinde takımın başarılarına en önemli katkıyı taraftarların verdiği anlaşılır. Kırmızı beyazlı takım, taraftarları tarafından kayıtsız şartsız desteklendiği takdirde başarılı olabilen bir kulüp! Futbolseverlerin aklında Samsunspor maçlarını hangi stadyumda oynuyor sorusu bulunuyor.
19 Mayıs Stadyumu, Samsunspor’un maçlarını oynadığı stadyum olarak bilinir. Samsun 19 Mayıs Stadyumu, Tekkeköy ilçesinde yer alır. Çok amaçlı stadyum oluşu ile dikkat çeker. 33 bin 919 kapasitesi ile öne çıkar. Yalnızca Karadeniz Bölgesi’nin değil Türkiye’nin en kullanışlı ve kaliteli stadyumlarından birisidir. Temel atma töreni 4 Ağustos 2013 tarihinde düzenlenmiştir. Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılmıştır. 50 bin m2 alana inşa edilmiş bir stadyumdur. Zemini hibrit çimdir. 110×74 metre boyutları ile dikkat çeker. Sahibi tahmin edebileceğiniz üzere Gençlik ve Spor Bakanlığı’dır. 29 Temmuz 2017 tarihinde açılmıştır. 145 milyon Türk Lirası’na mal olmuştur. 19 Mayıs Stadyumu, Samsunluların futbolu ne kadar sevdiğini göstermesi açısından önemlidir. Stadyumdaki seyirci rekoru 2023 yılında kırılmıştır. 23 Nisan 2023 tarihinde oynanan Samsunspor – Ankara Keçiörengücü maçını 33 bin 112 kişi izlemiştir. Eski 19 Mayıs Stadyumu ise 1975 yılında açılmıştır. Bu stadyumdaki son maç 2017 yılının Mayıs ayında oynanmıştır.
Samsun şehrindeki tek stadyum 19 Mayıs Stadyumu değil! Bu stadyumun dışında farklı stadyumlar da bulunuyor. Söz konusu stadyumlar arasında Bafra Şehir Stadyumu, Derebahçe Halim Batur Stadyumu ve İlkadım Atletizm Stadyumu yer alıyor. Sonuç olarak, şehirdeki stadyum sayısı dikkate alındığında Samsun’un futbola bir hayli önem verdiği çıkarımını yapabiliriz.
Samsun’da Futbolun Toplumsal Rolü
Takdir edersiniz ki, futbol, sadece futbol değildir. İnsanlar, futbolu birbirleriyle sosyalleşmek adına da kullanırlar. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi 19 Mayıs Stadyumu’nun 33 bini aşkın kapasitesi vardır. Bu stadyum, maçların birçoğunda doluyor. Yalnızca bu detay dahi Samsun şehrinin futbolu ne kadar sevdiğini gösteriyor.
Karadeniz Bölgesi, Türkiye’nin en zorlu çalışma ve yaşama şartlarına sahip şehirlerini bünyesinde barındırıyor. Samsun’da yaşayan insanlar da çalışmaktan yorulduklarında ve yeni bir heyecan arayışına girdiklerinde Samsunspor maçlarını izlemeyi tercih ediyorlar. Bunun yanı sıra, Samsunspor’un şehrin tanıtımı açısından da bir hayli önemli olduğunu söyleyebiliriz. Hatta, bu konuyu birkaç örnekle açıklamak mümkün! İlk örneğimizin başrolünde Tanju Çolak bulunuyor. 10 Kasım 1963 tarihinde Samsun’da dünyaya gelen oyuncu, futbola Samsun Yol Spor’da başladı. 1982 yılının Temmuz ayında Samsunspor’a transfer oldu. 1983 – 1984 ve 1984 – 1985 sezonlarında 1.Lig’de, 1985 – 1986 ve 1986 – 1987 sezonlarında Süper Lig’de gol kralı oldu. Tüm bunları yaparken üzerinde Samsunspor forması vardı.
Tanju Çolak, 1987 yılının yazında Galatasaray’a transfer oldu. Başarılarına orada da devam etti. 1987 – 1988 sezonunda Galatasaray forması ile Süper Lig’de 39 gol attı. Bu başarısı, kendisine Altın Ayakkabı kazandırdı. Tanju Çolak gibi Samsun’da doğup büyüyen bir oyuncunun böylesine önemli başarılar elde etmesi ve adını tarihe altın harflerle yazdırması, şehirdeki diğer gençleri de futbola başlama konusunda heveslendirdi.
Samsun Takımlarının Taraftar Grupları
Yazımızın başından beri söylediğimiz gibi Samsunspor taraftarları, takımlarına zannedilenden bile büyük bir istek ile bağlılar! Kulübün taraftarlar açısından şanslı olduğu biliniyor. Store 55, taraftarların Samsunspor ürünlerini alabilecekleri bir mağaza olarak şehrin farklı noktalarında hizmet veriyor. Bunun yanı sıra, Samsunspor taraftarları, diledikleri takdirde internet üzerinden de ürün siparişi verebilirler.
Samsunspor, Türkiye’nin en eski taraftar gruplarından birisi! Kulübün taraftarları, ilk dönemlerde dahi organize olma becerisini gösterdiler. Yapılan araştırmalar, Samsunspor taraftar gruplarının 1966 – 1967 yıllarında kurulduğunu gösteriyor. Yine de Samsunspor’un ilk resmi taraftar grubu Lazigolar olarak biliniyor. 1973 yılına kadar takımı düzenli olarak destekleyen bu taraftar grubunun tribünlerde unutulmaz bir yerinin olduğu düşünülüyor.
Söğütlübahçeli Çılgınlar, Lazigolar’ın ardından kurulmuş bir taraftar grubudur. 1980’li yılların ortasına kadar faaliyetlerini istikrarsız bir şekilde sürdürmüştür. Sonrasında Samsunspor Taraftarlar Derneği’ni de bünyesine katmıştır. Söğütlübahçeli Çılgınlar, faaliyetlerini 2005 yılına kadar sürdürse de bu dönemde Samsunspor Taraftarlar Derneği’nin kapanması yüzünden birtakım sıkıntılar yaşamıştır. Ancak, yine de takımı tribünde desteklemeye devam etmiştir.
1986 yılında kurulan Şirinler, Samsunspor’un en sempatik taraftar grubu olarak bilinir. 1993 yılına kadar bu isim ile tribünlerde yer alan Şirinler, sonrasında kısa süreli bir isim değişikliği yaşamıştır. 2000’lerin başı ile beraber yeniden Şirinler ismini alan grubun halen daha aktif olduğu bilinir. Son olarak, Forza Samsun ve Üniversiteli Samsunsporlular’ın da takımı desteklediklerini söylemek gerekir.